top of page

Učitelj inštrumenta je v otrokovem življenju pomembna oseba

Iz svojih izkušenj kot učenka in sedaj v vlogi učitelja ozaveščam, da je učitelj inštrumenta za otroka pomembna oseba, v večini primerov takoj za staršem. Z učencem preživim kar nekaj časa neposredno na urah učenja inštrumenta in potem še v njihovih mislih. Otrok si zapomni, kako ga učitelj motivira, kako spodbuja in hvali njegov napredek in kako izboljšuje njegovo igranje. Učiteljev pristop lahko vpliva pozitivno na psihološki razvoj otroka, žal pa velikokrat zaradi zaradi velike usmerjenosti k uspehom tudi negativno. Ob tem otrok opazuje sebe, kako igra, kako se ob tem počuti, kaj razmišlja in opazuje tudi učitelja in njegove odzive.


Učitelj inštrumenta kot druga pomembna oseba, Nastja Dolinar, Učenje violine, Učenje klavirja, Učenje violine za otroke, Učenje klavirja za otroke, klavir, violina, Učenje violine za odrasle, Učenje klavirja za odrasle, Pučevanje violine, Poučevanje klavirja

Opažam, da je učenje inštrumenta moje orodje pri psihološkem opremljanju otrok. Moj glavni cilj je, da otrok ozavesti, da je vreden. Kar nekaj otrok doživi razočaranje, ko niso sprejeti v glasbeno šolo in zato mislijo, da so slabši od drugih. Mislim, da bi moral imeti vsak otrok možnost učenja inštrumenta ali kakšnega drugega ukvarjanja z glasbo, zaradi mnogih pozitivnih vplivov na razvoj.


Vsak otrok ima svoje prednosti, potenciale, znanja, ki jih uporabim, da otroci hitro dobijo osebno potrditev, da so vredni, sprejeti in pomembni. In potem ta znanja počasi in vztrajno dograjujem, s posluhom za vsakega posameznika, igrivo in nežno. K vsakemu posamezniku pristopim na način, ki je otroku blizu. Pri nekomu je to igranje po posluhu, pri drugemu ponavljanje za menoj, pri tretjem pa mogoče igranje iz not. Otroci imajo tudi različne želje glede izbora pesmi, stila glasbe in z veseljem odkrivam nova področja glasbe, prirejam program tako, da ga posameznik na svoji razvojni stopnji lahko osvoji, zato so otroci pomirjeni in zadovoljni in z veseljem prihajajo na ure.


Učitelj inštrumenta kot druga pomembna oseba, Nastja Dolinar, Učenje violine, Učenje klavirja, Učenje violine za otroke, Učenje klavirja za otroke, klavir, violina, Učenje violine za odrasle, Učenje klavirja za odrasle, Pučevanje violine, Poučevanje klavirja

Učenje inštrumenta je ponavadi proces, ki traja več let. To pomeni, da posameznika spremljam na njegovi poti skozi življenje več let. Ob tem otroci doživijo tudi težke življenjske situacije. Ker so na urah inštrumenta z učiteljem sami, dostikrat učitelju zaupajo, če se jim kaj pomembnega ali nenavadnega zgodi. Kot prednost vidim, če se učitelj z otrokom o tem lahko pogovarja, opazi njegova čustva, stiske in po potrebi nameni čas tudi pogovoru.



Recent Posts

See All

Comments


bottom of page